Ingredience pro 4 osoby
800g Vepřová panenka
1,5 l červeného vína
80g cukru
800g brambor
2 ks červená cibule
120g cuketa
120g lilek
6ks ředkvička
100g řapíkatý celer
0,5l smetana na šlehání
100g máslo
1ks cibule
0,5l svařeného kuřecího nebo hovězího vývaru
olivový olej
sůl, pepř
Tymián, rozmarýn
Postup přípravy
Vepřovou panenku si očistíme , osolíme a opepříme.
Červené víno si nalijeme do kastrůlku, přidáme lžíci cukru, osolíme a přidáme pepř. Vše společně necháme provařit. ( vše musí být skvěle vychucené ). Necháme vychladnout na teplotu 70 stupňů. Pak vložíme panenku a necháme jí volně a pomalu vlnit ve vinné lázni cca 25 – 30 minut. Nesmí se víno vařit!!! Naše pošírovaná panenka, se musí nechat na prkně odpočinout, aby byla šťavnatá.
Oloupeme si brambory a vložíme je do osolené vody a uvaříme je do měkka. Když jsou brambory uvařené, tak je nejprve rozmačkáme šťouchadlem. Přidáme smetanu na šlehaní a hezky jí tam zašleháme. Podle chuti přidáme sůl.
Nakrájíme si na malé kostičky ( brunoise ) červenou cibuli, lilek, cuketu, řapíkatý celer. Vše společně orestujete na olivovém oleji. Zeleninu necháme restovat tak, abychom jí neměli rozvařenou. Na závěr přidáme nasekaný tymián, rozmarýn a máslo. Už nevaříme, jen lehce vmícháme.
Cibuli si nakrájíte na jemno a na olivovém oleji orestujete, přidáte cukr a necháte zkaramelizovat. Přilejete cca 0,5l červeného vína a necháte svařit do hodně husté konzistence. Přilijeme svařený vývar a na závěr vše zjemníme máslem. Omáčku před výdejem přecedíme.